2012. július 28., szombat

Méhen belüli fejlődésről


A megtermékenyítés a terhesség kiinduló pontja. A nemi aktust követően a két ivarsejt, vagyis a hímivarsejt és a petesejt egyesülésével jön létre a zigóta, amelyben mindkét sejt kromoszómái megtalálhatók. A megtermékenyített petesejt (zigóta) először kettéosztódik, amit a felszínen egy barázda jelez. Ezzel megkezdődik a fejlődés első szakasza a barázdálódás.


Újabb osztódások újabb barázdákat eredményeznek, végül kialakul a szedercsíra.


A szedercsíra belső sejtjeinek oxigénellátottsága, anyagcseréje rossz, a belső sejtek elhalnak, kialakul az üreges hólyagcsíra. A fejlődés következő szakasza a csíralemezek kialakulása. Ez után képződik az egyedfejlődés következő szakasza, a szervtelepek és szervek kialakulása.
A belső csíralemezből alakul ki a bélcső, a táplálkozás szervrendszerének
összes mirigye, valamint a tüdő. A középső csíralemez hozza létre a mozgás szervrendszerét, vagyis a csontokat és az izmokat, a keringési rendszert, a kiválasztás és szaporodás szervrendszerét. Külső csíralemez eredetű a kültakaró és az idegrendszer.
A harmadik hónap végére alakul ki a méhlepény, amelyben az anya és a baba hajszálerei sűrűn egymás mellett futnak. A magzatot a méhlepénnyel a köldökzsinór köti össze. A méhlepény átlagos átmérője 20 cm. Ez a leendő anya és az embrió közötti vérkeringést fenntartó szerv.
A várandóság körülbelül 280napig, azaz 10holhónapig vagy 40hétig tart. A kismama ez alatt átlagosan 8-12 kg-ot hízik. Az újszülött csak 2, 5kg, de a magzatvíz, a méhlepény, a burok a megnagyobbodott méh súlya is jelentős.

Amikor az embrió 22 napos a hossza 4mm és a súlya 0, 03gramm. A méhen belüli fejlődés eme pillanatában még nem nagyon lehet emberi alakzatot megfigyelni.


Az embrió egy rizsszemnél kisebb és a végén egyfajta hajlított farokkal rendelkezik. Ez a fejlődés előrehaladásával fokozatosan eltűnik. A szív és keringési rendszer sejtjei ebben a szakaszban indítják el a szívdobogást. A magzat testének 50%-át két szerv, a szív és az agy alkotja. Ugyancsak ebben az időben kezd kialakulni a szem. Egy teljesen kifejlődött szemben 127 millió sejt található.
Amikor az embrió eléri a 36 napot már 9mm és 0, 05gramm lesz.
Elkezdődik a központi idegrendszer izommozgásért felelős szerve, az agy kifejlődése, mely növekedési és egyéb hormonokat fog termelni. Az állkapocs és az arcizmok is ekkor kezdenek kifejlődni.
Kis kitüremkedések jelennek meg, amelyek karokká és lábakká nőnek. Eddig a pillanatig a karok a megfelelő helyükön vannak, méretük arányos. A kar már kifejlődött csupán az ujjak, kialakulása van hátra. A felső végtagbimbó a 26, napon jelenik meg, a kéz lemeze a 33, napon és az ujjkezdemények a 40, napon jelennek meg.
Kifejlődik a kötőszövet, amelyből a porcot, csontot és támasztó szövetet képző sejtek alakulnak ki.
Az arc sajátosságai gyorsan körvonalazódnak. Már kivehetőek az állkapocs fejlődési folyamata és a homloknyúlvány. Az embrió szájának felső részén létrejön az ősi szájpadlás. Fejlődik az orr és az áll, ami a méhen belüli élet 40. napja körül az arc arányaihoz igazodik.


A 44. napon már 16mm hosszú és 0, 5 gramm. A fejlődés e szakaszában az agy és az idegrendszer összekapcsolódik. A hormontermelésért felelős agyalapi mirigy is ekkor kezd kifejlődni.
A méhlepény egy különleges éltető burok, amely oxigénnel és különböző tápanyagokkal látja el a magzatot. A magzat által előállított salakanyagot is felszívja, valamint bármilyen káros anyag elleni védőfalként is szolgál. 6 hetes magzatnál már megjelennek az ujjak. A koponyája az 52, napra kifejlődik, és már felismerhető benne a talamusz. A két szem előretolódik
A fül fejlődése a negyedik héten indul el, de csak a hatodik hétre fejeződik be. Ekkor már az egyensúlyszerv is működőképes. A belső szervei is ekkor indulnak fejlődésnek. Kialakul a gyomor – és bélrendszere, valamint légző és szaporítószervei is.
Amikor a 60 napot eléri már 3cm hosszú és a súlya 3gramm.

Az eddig embriónak nevezett lény magzattá érett. Agyában az idegsejtek gyorsan szaporodnak. A hónap végére a magzat már éppen annyi idegsejttel rendelkezik, mint egy felnőtt, ám még nem alakult ki az idegsejtek között minden kapcsolat.



Ebben a hónapban az idegingerületeknek köszönhetően kialakul az a hálózat, amely a fejlődés további hónapjaiban lehetővé teszi majd a magzat izületeinek akaratlagos mozgását. 100 000 millió idegsejt keletkezik a magzatban az anyaméhen belül a harmadik és a hetedik hónap között. A sejtmag az idegsejt számára szükséges anyagok előállításához nélkülözhetetlen genetikai információkat tartalmaz. A sejtplazmában szintetizálódnak az idegingerülettovábbító kémiai anyagok. A dendritek pedig az idegsejt azon nyúlványai, melyek más idegsejtek ingerületeit észlelik és fogadják.
A magzat agya a harmadik hónap körül alakul ki az idegcső barázdáiból. Az agykéreg barázdálódása később történik meg.
28 nap – csupán az embrionális fejlődési szakaszban lehet az idegcsövet barázdák nélkül látni.
49 nap – a magzat agytömegének megnövekedése, valamint az embrió általános felépítésének körvonalazódása figyelhető meg.
3 hónap – ekkor már egy igazi magzattal találkozhatunk, akinek agya eléri végleges méretét. A kérgi rész azonban még fejlődés alatt áll.



A megtermékenyítés utáni ötödik hétig a fiúk és a lányok nemi szervei egyformák. Az embrió neme ugyan akár genetikailag meghatározott, ám ivarszerveit ekkor mikroszkóp alatt sem lehet felismerni, mivel azok még nem különülnek el hím vagy női nem szervvé. A harmadik hónapban a kezdetleges kitüremkedés sajátos formát ölt, mindkét nemre jellemző tulajdonságokat mutat. Az embrió húgycsövénél található a nem szerveket meghatározó vájat. Amennyiben ez a vájat bezárul, akkor fiú készülődik, ha nyitva marad, akkor pedig lány. A magzat nemi szervei tehát a negyedik héten kezdenek el növekedni, a nyolcadik héten lesznek kívülről is észlelhetők, de csak a tizenkettedik héten válnak jól kivehetőkké.


A harmadik hónapban a magzat súlya 45 gramm és 10cm hosszú. Feje ekkor még túl nagy a test többi részéhez viszonyítva. A magzat testhosszának egy harmadát teszi ki. A szemek teljesen kifejlődtek már, de még nagyon távol helyezkednek el egymástól. Ekkor kezdenek a fej közepére vándorolni. A kéz itt már teljesen kialakult, emberi formájú ujjakat figyelhetünk meg, melyeken már a köröm is megtalálható. A köldökzsinór fel van tekeredve, hogy a baba minden kockázat nélkül sokat tudjon mozogni.
A negyedik hónapban a magzat hossza 15cm a súlya pedig 150gramm. Ebben a hónapban az anya már érzékeli a magzat első mozdulatait. A magzati test alkalmazkodik, és az arcvonások már teljesen kialakultak. A bőr rózsaszín árnyalatú, megjelennek az első bordák és porcok. Befejeződik a külső nemi szervek fejlődése és a belsők differenciálódása. Beindulnak az első, még alig érzékelhető, finom magzati mozgások. A magzat már az egész méhüreget elfoglalja, és kifelé nyomja a hasfalat. Végtagjai is tisztán kivehetőek. A kisember a teljes kifejlődés szakaszába lépett. Folytatódik az agy kifejlődése, és felszínén tekervények alakulnak ki. A méhen belüli élet zömében az agy másodpercenként 50 000 idegsejtet állít elő. A géneknek legalább fele csupán ennek a létfontosságú szervnek a fejlődését irányítja. A magzat a köldökzsinóron keresztül a méhlepényből kapja az oxigént és a tápanyagokat, ezért a keringési rendszere eltér a már megszületett gyermekétől. A méhen belüli élet során a szív egy olyan rendszer központja, amely artériás és vénás vezetékeken keresztül kapcsolódik a tüdőhöz és a májhoz. E kapcsolódások a születés után bezáródnak és inakká alakulnak át.
Az ötödik hónap látványos változással jár (ekkor már 500gramm és 20cm): a magzat mozdulatai egyre érzékelhetőbbek és erőteljesek, amit tapintással is érzékelni lehet.
Gyors külső és belső szervi fejlődése miatt a magzat egyre nagyobb aktivitást mutat. Megfordul, egyik oldaláról a másikra mozog és próbál kényelmesebben elhelyezkedni a méhben. A magzat már kifejlett testében és szerveivel elkezdődik az érési folyamat melyben többek között, kiépülnek a szervezet védekező működései. Zsírrétegek alakulnak ki és rakódnak le a test különböző részein, például a nyakon és a mellkason, hogy testmeleget termeljenek és megtartsák azt.
A hatodik hónapban (súly: 1kg, hossz: 25cm) fejeződik be teljesen a fül fejlődése. A magzat érzékeny a méhen kívül képződő hangokra és a nagyon erős hangokra képes reagálni is. A belső fülben lévő csiga, amelynek alakja már jellegzetes csigavonal formájú, kulcsfontosságú a hangok feldolgozásában.
A terhesség harmadik harmadának kezdete fontos pontot jelent a méhen belül növekvő magzat életében. Elkezdődik a csontok mésszel telítődése és megszilárdulása. Ekkor már képes kinyitni és összezárni a kezét és a száját, kiölti a nyelvét, sőt még az ujját is szopja. Bőre még nagyon vékony ugyan, de már kezdi elveszíteni átlátszóságát. Szervei már teljesen kifejlődtek.
A nyolcadik hónapban a baba hossza 35cm súlya 2, 5 kg. Ebben az időszakban a tüdő kivételével a szervek már teljesen működésben vannak. A magzat úgy helyezkedik el, hogy fejjel lefelé legyen.
A kilencedik hónapban már 50cm hosszú és 3kg.
Végül elérkezik a várva várt nap, a terhesség végét jelentő szülés.  


Felhasznált irodalom:

Velkey László: Gyermekeink gondozása, nevelése

Oláh Zsuzsa: Biológia

www.nationalgeographic.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése